A. de Jong Groep hoorde bij de 6 genomineerden van WNF Cleantech Award 2012

07-01-13 |

Zes Nederlandse cleantechbedrijven waren genomineerd voor de WNF Cleantech Star Award 2012. De genomineerde bedrijven brengen producten op de markt die een belangrijke bijdrage leveren aan een 100% duurzame energievoorziening. De award is voor het meest veelbelovende cleantechbedrijf en werd op 11 december tijdens het Cleantech Symposium in Rotterdam uitgereikt.

De zes bedrijven die door een onafhankelijke jury waren genomineerd zijn: Hygear uit Arnhem, Locamation uit Hengelo, SkyNRG uit Amsterdam, HeatMatrix uit Rotterdam, Tempress uit Vaassen en A. de Jong Groep uit Schiedam. ‘De variatie bij de zes genomineerde bedrijven illustreert de breedte en potentie van de cleantechsector. Van technologische innovatie tot ICT- of keteninnovatie, van energiebesparing tot netbeheer en van zonne-energie tot duurzame biobrandstoffen.’, aldus juryvoorzitter en bestuursvoorzitter van Siemens Nederland Ab van der Touw.

Duurzamer
Cleantechbedrijven dragen met hun technologie bij aan het duurzamer maken van de wereldwijde energievoorziening en kunnen een grote bijdrage leveren aan de Nederlandse economie. Het doel van de award is het stimuleren van de sector. Op dit moment staat de sector wereldwijd op de 21e plaats. Denemarken, China en Duitsland voeren de top 25 aan die in juni door het Wereld Natuur Fonds (WNF) werd gepubliceerd. Het WNF wil dat Nederland in 2020 in de top tien staat.

Vleugels
‘De Nederlandse cleantechsector heeft nu al een goede basis. Om in de wereldwijde top tien te komen zijn echter stabiele regelgeving, voldoende financiering en een sterke thuismarkt nodig. Alleen dan kan deze sector vleugels krijgen en Nederland in de top 10 komen’, aldus WNF-directeur Johan van de Gronden. Zowel in het regeerakkoord als in een advies van de Sociaal Economische Raad van 16 november over energie en economie wordt cleantech genoemd als een van de aanjagers van een groene economie. ‘Die steun kan de sector goed gebruiken. We zijn op de goede weg.’

Symposium
De Cleantech Star Award 2012 werd georganiseerd door het Wereld Natuur Fonds samen met ondernemersorganisatie FME-CWM en energiebedrijf en WNF-bedrijvenpartner Eneco. De genomineerden presenteerden zich op het WNF Cleantech Symposium dat op 11 december werd gehouden in het Drijvend Paviljoen in Rotterdam. Dit schreef de jury over de A. de Jong Groep; De A. de Jong Groep is een innovatief familiebedrijf dat ooit begon als scheepswerf en rederij. Het bedrijf is ontwerper en producent van klimaatinstallaties en industriële branders. Jurylid Marco Hekkert (hoogleraar aan de Universiteit Utrecht): “Het is makkelijker om een nieuw bedrijf op te starten dan om een bedrijf dat meer dan honderd jaar bestaat een nieuw product te laten maken en vermarkten.“ Inmiddels heeft het bedrijf meer dan 100 jaar ervaring op de markt van energie- en milieutechnologie; in het bijzonder energie-efficiënte gebouwen (bodemopslagsystemen, met warmtepompen, thermische opslag, lage temperatuurverwarming, zonneboilersystemen, betonkernactivering etc. en energiebeheer d.m.v. toegevoegde intelligentie) en industriële verbrandingsprocessen (toegepast bij decentrale energie-opwekking en Green coal / Torrefactie. De totale CO2 reductie door de A. de Jong Groep per jaar staat met 1200 kton CO2 gelijk aan die van een stad ter grote van Arnhem met 150.000 inwoners.